ارزش و اهمیت خردورزی و رشد عقلانی(4) استنتاج
ارزش و اهمیت خردورزی و رشد عقلانی(4)
#شفیعی_مطهر
استنتاج
برخوردهای عاطفی گرایانه عمق ندارد و بر کمال انسان نمی افزاید . در عصر ما اندیشمندانی چون زنده یاد استاد دکتر علی شریعتی کوشیدند تا از فاجعه کربلا ، حماسه عاشورا بسازند و از نهال « اشک» ، گل «اندیشه» بچینند .
انجطاط ما مسلمانان از آن زمان آغاز شد که «اندیشیدن » را به دیگران سپردیم و پنداشتیم باید در همه چیز مقلّد دیگران باشیم .
جام جان هر کس که از زلال تفکر و اندیشه لبریز نشود ، شرنگ سُکرآور احساس و عاطفه آن را پر می کند و کسی که عقل و اندیشه اش کار نکند ، دستش کار می کند . انسان باید جسارت تفکر و شهامت نقادی داشته باشد . راه عزتمندی و شکوهمندی انسان این است که فکرش کار کند .
به کلیه فعالیت های انسان « رفتار» می گویند . بعضی از فعالیت ها ، ظاهری است و نمود عضلانی دارد ، مثل : راه رفتن و خوردن ، که به آن ها « رفتارحرکتی » می گویند و برخی دیگر که نمود خارجی ندارد و بیشتر مستلزم فعالیت مغز است ، مانند : تفکر و استدلال ، این نوع فعالیت ها را « رفتار ذهنی » می نامند . ما باید بکوشیم تا رفتارهای حرکتی خود را منبعث و مبتنی بر رفتارهای ذهنی بسازیم .
بنا بر مطالب فوق نتیجه ای که از این بحث مستوفی می خواهم بگیرم این است که : ما در تولید هر گونه کالا و محصول فرهنگی که با هدف فرهنگ سازی اصیل و اثربخشی عمیق در نسل جوان می آفرینیم ، باید رشد عقلانی و افزایش قدرت تحلیل خردورزانه آنان را هدف بگیریم .تحریک احساسات – گرچه در جهت مثبت و مفید باشد – در کوتاه مدت اثربخش است ، اما در درازمدت جواب نمی دهد .
ما برای تربیت نسلی فهیم ، فرزانه ، متدیّن و متشرّع ، باغیرت ، میهن دوست و با عزّت ، امروز باید رشد عقلانی نوجوانان و جوانان را هدف بگیریم .
سخن را با جمله ای حکیمانه از کنفوسیوس به پایان می برم :
« آن که فکر خود را به کار اندازد ، حکومت می کند و آن که دست های خود را به کار اندازد ، بر او حکومت می کنند ! »
در کسب رضای حق موفق باشید
گاه گویه های مطهر telegram.me/amotahar